Sportkleren en spullen voor kinderen

0% Donated/€1.500 To Go

Verslag: Z. Aydin

Tijdens mijn bezoek aan het oost van Turkije ontmoette ik een 28-jarige docente. Zij vertelde mij over haar ervaringen op de basisschool. Zelf is ze geboren en getogen in Istanboel en geeft al ruim 4 jaar les op een dorpsschool in het centrale district Igdir, in Oost-Turkije. Na haar studie heeft ze gekozen om te doceren in het oosten van het land, omdat specifiek in het oosten een tekort is aan leraren. Verder wil ze het belang van het onderwijs vergroten in de regio. Ze gaf aan dat kinderen die in dorpen wonen nog steeds niet van een onderwijs genieten.

Ik vroeg haar naar de omstandigheden en voorzieningen die ze nodig heeft om de kinderen voor te bereiden op een goed toekomst. Haar verhaal raakte mij waardoor ik besloot haar verhaal te vertellen:

De school heeft in totaal 3 klassen:
– 1 kleuterspeelzaal voor kinderen tussen 5-6 jaar
– groepen 1 & 2 (samengevoegd) voor kinderen tussen 7-8 jaar
– groepen 3 & 4 (samengevoegd) voor kinderen tussen 9-10 jaar

In totaal zijn er 40 leerlingen.

Deze leerlingen hebben gebrek aan schoolspullen. Hierbij is te denken aan schrijfschriften en -waren, knutselartikelen, schoolborden en toebehoren. Daarnaast is er een tekort aan gymmaterialen. Tijdens de gymlessen spelen de kinderen zakdoekje-leggen of een spel met één bal. Ze hebben geen mogelijkheid om andere gymlessen te bedenken, omdat ze geen gymmaterialen hebben.

De school heeft een groot schoolplein, met enkel 1 klimrek en een voetbalveld. Echter hebben de kinderen enkel 1 voetbal tot hun bezitting. Wanneer de jongens in de pauze aan het voetballen zijn, moeten de meisjes toekijken.

Dit raakte mij heel erg. Het is belangrijk dat de kinderen gymlessen krijgen voor hun fysieke ontwikkeling. Door de gymlessen wordt de grove motoriek van de kinderen gestimuleerd. Door samen te spelen, leren de kinderen onbewust ook de kracht van een groep, leren samenwerken, maar ook vriendschappen sluiten en afspraken maken. Tevens is het niet alleen gezellig, maar de kinderen zijn tijdens het spelen met elkaar ook in staat om te kijken naar hun eigen gedrag en te leren van anderen.

Ik heb aangegeven dat ik in Nederland via deze Stichting een oproep zal doen om middelen te verzamelen waardoor de kinderen beter tot hun recht kunnen komen. Immers heeft elk kind recht op een goed onderwijs en daar is gymmen en buiten spelen een onderdeel van.

Om de kinderen te voorzien van de schrijf en gym-waren, heeft Stuchting Unito als doel om EUR 1.500,- op te halen.